De Smokkelaarstrail

Christa Sjabbens – De Smokkelaarstrail: Lopen over de historische smokkelroutes tussen Tilburg & Poppel

De rijk beboste omgeving tussen Goirle, Hilvarenbeek en Poppel (B), met haar vele veldweggetjes, waren in de vorige eeuw een gedroomd terrein voor smokkelaars. Smokkelen was een lucratieve sport, waaraan flink verdiend kon worden. Die handel in het grijze en zwarte circuit dreef volledig op prijsverschillen aan weerskanten van de grens.

Rond 1900 was zout de meest begeerde smokkelwaar uit België. Zout was in Nederland vanwege accijns meer dan twee keer zo duur als in België (toen zo’n 3 cent per kilo). Daarna was roomboter een bijzonder gewild artikel om naar België te smokkelen. Ook suiker en jenever waren smokkelwaar. Later werd overgegaan op vee.

Op zondag 24 september 2017 besloten een aantal brugrunners en één verdwaald Spark-lid dat het weer eens tijd was, om een mooie buit binnen te halen. Rond 11.00 uur werd er verzameld bij restaurant De Rovertsche Leij op het landgoed Gorp en Roovert. Met een leuke groep bestaande uit Mark, Wil, Danny, Carla, Diana, Manuela, Lonneke en ikzelf zouden we 12,5 onverharde kilometers trotseren. Als joker hadden we ook twee topatleten, Els en Pia, meegenomen die voor de 26,5 km gingen.

De bedoeling van een trail is zoveel mogelijk van de mooie natuur te genieten en niet met tijd bezig te zijn. Er is dan ook geen officiële tijdsregistratie, als je maar voor donker binnen bent 😉 En genoten hebben we; onder hoge bomen, over smalle paadjes en langs stromende beekjes. Onderweg hebben we regelmatig gepauzeerd om bij te komen van de hitte, te drinken en nog een paar leuke foto’s te maken. Onze toppers Pia en Els hebben halverwege het parcours in België ook nog even genoten van een uitgebreid drank-, fruit- en winegum-buffet.

Bij de finish mochten we moe en voldaan ons smokkelaarsloon in ontvangst nemen; een heerlijk Brabants worstenbroodje en een pondspakje echte roomboter. De dag werd afgesloten met één en voor sommigen twee heerlijke glaasjes honingrum, die was meegesmokkeld door Diana. Bij de één viel die iets beter dan bij de ander. Mensen die hiervoor nog bekaf waren en amper op hun beentjes konden staan, kregen opeens weer praatjes en gooiden er zelfs even een shuffle uit, hahahaha….

Al met al hebben we een hele gezellige dag gehad en hebben we ook nog de nodige beweging gehad!

Christa Sjabbens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *